Kina nastavlja poduzimati konkretne mjere za očuvanje autoriteta ustava

Kina je tijekom proteklog desetljeća usvojila konkretne mjere kako bi podržala autoritet državnog ustava, osiguravajući da svi zakoni i propisi budu u strogom skladu s njim, rekao je kineski dužnosnik u ponedjeljak.

Mjere uključuju utvrđivanje Nacionalnog dana ustava, provedbu sustava obećanja vjernosti ustavu i unapređenje inspekcije usklađenosti s ustavom, rekao je Xu Anbiao, zamjenik čelnika Povjerenstva za zakonodavna pitanja Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa (SNK-a).

Xu je dodao da je Kina 2014. godine, kako bi povećala istaknutost ustava na svim razinama, 4. prosinca 2014. odredila kao Nacionalni dan ustava te je organiziran niz promidžbenih kampanja i drugih aktivnosti.

Osim toga, od 2016. su svi kineski dužnosnici zakonski obvezni javno prisegnuti na vjernost ustavu pri preuzimanju dužnosti.

Kina je također unaprijedila inspekciju usklađenosti s ustavom, istaknuo je Xu. Jasno je propisano da svaki zakon, propis, sudsko tumačenje i politika koji zahtijevaju razumijevanje, provedbu i primjenu ustava treba provjeriti Stalni odbor SNK-a radi usklađenosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.