Ministar vanjskih poslova: Kina osigurala milijarde artemisininskih lijekova kao pomoć protiv malarije

Kina je do kraja 2021., u sklopu međunarodne pomoći protiv malarije, osigurala milijarde doza artemisininskih lijekova i obučila desetke tisuća stručnjaka za zemlje u razvoju, rekao je kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Kina je također pomogla u izgradnji centara za prevenciju i kontrolu malarije u 30 zemalja te poslala 28 000 članova medicinskih ekipa u 72 zemlje u razvoju, rekao je Wang na Međunarodnom forumu povodom 50. godišnjice otkrića artemisinina i o izgradnji globalne zajednice zdravlja za sve održanom u Pekingu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, samo u subsaharskoj Africi je oko 240 milijuna ljudi imalo koristi od kombinirane terapije na bazi artemisinina, dodao je Wang.

Artemisinin, učinkovit lijek za malariju, je prvi put otkriven i uspješno ekstrahiran u Kini, a igrao je ključnu ulogu u eliminaciji te bolesti u Kini od otkrića prije 50 godina.

Wang je pozvao sve zemlje u svijetu da zanemare razlike te se ujedine i udruže kako bi izgradile zajednicu ljudskog zdravlja i bile posvećene eliminaciji velikih zaraznih bolesti poput malarije.

Wang je također pozvao na napore u zajedničkoj borbi protiv pandemije bolesti COVID-19 i poboljšanju međunarodnog zdravstvenog sustava upravljanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.