Artemisinin nije jedini poklon svijetu od Kine

Godine 2022. se obilježava pedeseta obljetnica otkrivanja artemisinina. Prije 50 godina, kineski znanstvenici, s Tu Youyou kao predstavnicom, bili su prvi koji su otkrili i uspjeli ekstrahirati artemisinin, čime je Kina kompletno eliminirala malariju. Kina je također taj odličan lijek promovirala širom svijeta. Kao što je istaknuo kineski predsjednik Xi Jinping 25. travnja na Međunarodnom forumu povodom 50. obljetnice otkrivanja artemisinina i gradnje zdravstvene zajednice čovječanstva — Kina je, otkrivanjem i promoviranjem artemisinina, “dala važan doprinos svijetu u prevenciji i izlječenju malarije i zaštiti zdravstva čovječanstva”.

Prema navodima stručnjaka, izlječenje malarije artemisininom je učinkovito, s manje nuspojava i niskom cijenom. Ugodno je i za upotrebu, zbog čega taj lijek popularan kod međunarodne zajednice. Od Azije i Afrike do Europe i Amerike, veliki broj života je spašen zahvaljujući tom lijeku. Prema nepotpunoj statistici, artemisinin je već spasio nekoliko milijuna života širom svijeta, a svake godine je izliječeno nekoliko stotina milijuna pacijenata. Samo u podsaharskoj Africi je oko 240 milijuna stanovnika izliječeno kombiniranom terapijom artemisinina, a Afrikanci taj lijek čak nazivaju “čudesnim lijekom s dalekog istoka”.

Prema prijateljima Kinezi uvijek zadržavaju “srdačnost”. Osim artemisinina, brojni građani u Africi još se sjećaju kada je njihov kontinent bio pogođen epidemijom Ebole, zbog čega su mnoge zemlje povukle svoje građane iz epidemijskih zona, dok je Kina odmah slala medicinske ekipe u Afriku u pomoć, poslavši i materijale za hitne potrebe. Kina je stajala zajedno s afričkim zemljama sve do kraja borbe protiv te bolesti. U kritičnom trenutku je Kina, zemlja koja je “išla suprotnim smjerom od drugih zemalja”, svojim potezima objasnila što znači biti “pravi prijatelj”.

U ovom trenutku, čovječanstvo se upravo nalazi ispred najteže pandemije zadnjih sto godina. Isto kao što je nekad svijetu doprinijela artemisininom, Kina je još jednom pružila pomoć svijetu, obavljajući hitnu humanitarnu akciju u najvećim razmjerima. Do sada je Kina već pružila nekoliko stotina milijardi komada protuepidemijskih potrepština za 153 zemlje i 15 međunarodnih organizacija, kao i 2,2 bulijuna doze cjepiva za više od 120 zemalja i međunarodnih organizacija, čime je dala važan doprinos u premošćivanju imunitetskog jaza i svladavanju čovječanstva nad pandemijom.

Ne može bolest ometati razvoj čovječanstva. Od artemisinina do kineskih cjepiva, sve ovo predstavlja priču kako se Kina zajedno sa svijetom bori protiv poteškoća. Jer Kina jasno zna kako razne zemlje svijeta nisu u mnogo čamaca, zasebno, već su zajedno u jednom velikom brodu sudbine. Ispred incidenta javnog zdravstva svijeta, jedino gradnjom zdravstvene zajednice čovječanstva može se svladati pandemiju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.