Kina otvara povratnu kapsulu misije Shenzhou-13

Kina je u utorak otvorila povratnu kapsulu svemirskog broda Shenzhou-13 s ljudskom posadom koji je 16. travnja vratio tri astronauta na Zemlju, objavila je Kineska svemirska agencija za misije s ljudskom posadom.

Predmeti koje je svemirska letjelica nosila, uključujući sjeme usjeva, memorijsku karticu visoke razlučivosti 8K na kojoj su pohranjene slike i videozapise koje su astronauti snimili u orbiti, prigodne marke i slike tinejdžera iz Hong Konga, izvađeni su iz povratne kapsule.

Od osnivanja svemirskog projekta s ljudskom posadom, Kina je stalno pridavala važnost doprinosu nacionalnom gospodarstvu i egzistenciji ljudi, priopćla je agencija.

Svemirski brod Shenzhou-13je lansiran iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u sjeverozapadnoj Kini 16. listopada 2021. Tijekom leta u orbiti su provedeni eksperimenti u svemirskoj znanosti i tehnologiji.

Misija je istaknula kako je Kina dovršila provjeru ključnih tehnologija svemirske postaje te, postavila rekord u trajanju kineskih astronauta u orbiti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.