Osječki odgojitelji protiv najavljenih izmjena Zakona o predškolskom odgoju

Dok se u Saboru odvijalo drugo čitanje izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na trgovima u 6 hrvatskih gradova okupili su se odgojitelji i zaposleni u vrtićima. Predstavnici pet strukovnih udruga i četiri sindikata odgajatelja u dječjim vrtićima održali su konferencije za novinare u nekoliko hrvatskih gradova kako bi prosvjedovali protiv najavljenih izmjena za koje smatraju kako ne donose potrebna rješenja za sve probleme u sustavu.

„Ministar odlučio, struku se nije pitalo!”, „Dijete samo broj u pravilniku ministra” i „Učiteljima mjesto u školi, odgojiteljima u vrtiću” samo su neki od transparenata kojima su odgojitelji iz Osijeka i okolice s Trga Ante Starčevića poručili kako se ne slažu s najavljenim izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Ponovili su i svoje stavove o novome zakonu, a koji obuhvaćaju jednako dostupan, siguran i kvalitetan vrtić za svu djecu na području Hrvatske te jednake uvjete rada za sve djelatnike , bez obzira tko je osnivač vrtića i gdje se on nalazi.

Kako je istaknula osječka koordinatorica udruge SIDRO Jelena Draksler radi se o zakonu koji se morao mijenjati i puno ranije kako bi se dostigli europski standardi na koje se Republika Hrvatska obvezala još 2004. godine „Nacionalna razina uključenosti djece u rani i predškolski odgoj iznosi tek 55%, iako smo se tim istim potpisima obvezali kako će do 2022. uključenost djece biti 95%” rekla je Draksler dodavši kako su političarima, kada je riječ o djeci i predškolskom odgoju, uvijek puna usta, ali da je situacija na terenu drukčija ”Nerijetko u prostorijama od četrdesetak kvadrata bude i do 27-ero djece između jedne i dvije godine ili tridesetak petogodišnjaka s kojima radi jedan odgojitelj u smjeni. Također, dvorane, spremišta i tavanske prostore nerijetko i zapravo vrlo ponosno prenamjenjuju u odgojno-obrazovne skupine.” Zbog toga, ali i odnosa države prema odgojiteljima su se i odlučili na prosvjed „Država upravo te stručnjake, ali i sve zaposlenike u ranom i predškolskom odgoju sustavno zanemaruje, podcjenjuje i zapravo obespravljuje” rekla je, između ostalog, koordinatorica osječkog prosvjeda ističući i kako se ponovno o ovim izmjenama struku nije ništa pitalo.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.