Otkopani fragmenti svile identificirani kao dio drevne knjige

Deseci ulomaka svilenih rukopisa su restaurirani tijekom nedavnog popisivanja kulturnih relikvija iskopanih iz grobnice stare 2100 godina, priopćio je muzej pokrajine Hunan u središnjoj Kini.

Utvrđeno je kako neki fragmenti s kineskim znakovima potječu iz trećeg sveska kopije “Xingde”, drevnog književnog djela, prepisanog na svilu

Knjiga o kaznama i obrazovanju se sastojala se od tri sveska i otkrivena je 1973. u Mawangduiju, malom brežuljku u istočnom predgrađu Changsha, glavnog grada Hunana. To je dom velikih grobnica markiza od Daija iz dinastije Han (202. pr. Kr.-220. n. e.), njegove žene i sina.

“Sve svilene knjige su bile ručno kopirane, a rukopis svakog prepisivača je imao posebne zanačajke”, rekao je Yu Yanjiao, istraživač u muzeju. “Dakle, jedinstveni rukopis može pružiti osnovu za usklađivanje ulomaka svile s originalnim knjigama.”

Ipak, identifikacija rukopisa zahtijeva godine mukotrpnih napora. Povratak fragmenata u prvobitni položaj može se postići samo ručnim pretraživanjem i usporedbom. U tu svrhu, Muzej Hunana surađuje s Centrom za istraživanje kineskih iskopanih klasika i paleografije Sveučilišta Fudan.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.