Njegovanje jezika i kulture temelj su opstojnosti Hrvata izvan domovine

U osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi, u subotu, 7. svibnja 2022. godine održan je stručni skup odgojitelja, učitelja i profesora nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini kojem je nazočio i župan Ivan Anušić.

Obrazovanje na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji odvija se od 2002. godine prema dva modela: Model A – cjelovita nastava i model C – nastava na srpskom jeziku uz izučavanje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. HNV je ustanovilo niz poticaja za djecu u nastavi na hrvatskom jeziku kako bi obogatili nastavu i vannastavne aktivnosti, a poticaje uglavnom osiguravaju uz potporu RH.

Župan Ivan Anušić naglasio je kako je obrazovanje temelj opstojnosti Hrvata u Vojvodini, ali i svuda gdje žive izvan matične države.

– To trebamo poticati i njegovati. Osječko-baranjska županija već pet godina je aktivno prisutna u hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji, a sudjelujemo i u realizaciji svih njima bitnih projekata, bilo na području obrazovanja, kulture i drugih sfera života, pokušavajući nadomjestiti nedostatak financijskih sredstava. Nama je važno da smo kontinuirano prisutni uz naše ljude ondje, a u suradnji s Vladom RH i nekoliko drugih županija i dalje ćemo nastaviti pomagati zajednici Hrvata u Vojvodini. Želja nam je da hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji uživa ista prava kao i srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj – kazao je župan.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.