Wang Yi se susreo s kambodžanskim ministrom vanjskih poslova te pozvao svijet da više sluša azijske glasove

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u nedjelju pozvao svijet da više sluša azijske glasove, dok globalno upravljanje ulazi u “azijski trenutak”.

Wang je navedeno rekao tijekom sastanka s potpredsjednikom kambodžanske vlade i ministrom vanjskih poslova Prakom Sokhonom putem video veze.

Napominjući kako se svijet suočava s novim globalnim izazovima, Wang je rekao da je Kina pokrenula Inicijativu za globalni razvoj i Inicijativu za globalnu sigurnost radi uspostave pravednijeg i ravnopravnijeg globalnog sustava upravljanja, s ciljem izgradnje zajednice koja dijeli budućnost za čovječanstvo.

Kina je spremna surađivati s Udruženjem zemalja jugoistočne Azije (ASEAN-a) na provedbi dviju inicijativa u azijskoj regiji i održavanju regionalnog mira, stabilnosti, prosperiteta i razvoja, rekao je Wang.

Od sljedećeg mjeseca će Kina, Kambodža, Indonezija i Tajland sukcesivno biti domaćini sastanka čelnika BRICS-a, sastanaka čelnika istočne Azije o suradnji, samita čelnika G20 i sastanka ekonomskih čelnika APEC-a, rekao je Wang, dodajući kako je ovo “azijski trenutak” za globalno upravljanje i međunarodna zajednica očekuje da će Azija igrati vodeću ulogu u tom pogledu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.