Dan progona njemačke nacionalne manjine

Prošla je i 77. godina od početka komunističkog genocida nad njemačkom i austrijskom
nacionalnom manjinom u bivšoj Jugoslaviji kada je Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije – AVNOJ našu djecu, žene i starije proglasio kolektivnim krivcima za nacifašističke zločine.

Odluka je glasila:
– protjerujemo se iz te nove Jugoslavije,
– dok nas okupacijske vlasti u poraženom Reichu ne prime, stavlja nas se u radne logore na
prisilni rad i
– oduzima nam se sva pokretna i nepokretna imovina.

Bez ikakve osobne krivice završili smo u logorima u Josipovcu, Valpovu, Krndiji i Šipovcu-Našicama te u mnogobrojnim poljoprivrednim dobrima u Slavoniji, Srijemu i Baranji. U tim su logorima od gladi, zaraznih bolesti i hladnoće u zimi 1945./1946. u najvećoj ljudskoj bijedi okončali svoj život preko jedne trećine logoraša (najviše djeca i stariji).

U spomen na to vrijeme neljudske politike komunističke vlasti Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Osijeku od 1996. godine obilježava 11. svibnja svake godine Dan progona – Vertreibungstag kao komemoraciju za naše nevine žrtve, na logoraškom groblju u Valpovu.

Ove godine Dan progona – Vertreibungstag obilježit ćemo u krugu vodstva Njemačke zajednice u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 10,00 sati, uz nazočnost bivših preživjelih logoraša i njihovih potomaka, članova Njemačke zajednice i dragih domaćih stanovnika Valpovštine, uz učešće predstavnika lokalnih vlasti Osijeka, Valpova i Belišća.

Također, pozivaju na koncert Blaženke Schmidt u subotu 14. svibnja 2022. u 19 sati.
Koncert uz klavirsku pratnju mr. sc. Marije Vereš održat će se u Evangeličkoj crkvi u Osijeku, L. Jägera 7. U pauzi koncerta nastupiti će violinistica prof. Agneza Hedi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.