Kina pozvala na globalne napore za očuvanje rezultata pobjede u Drugom svjetskom ratu

Kina je u ponedjeljak pozvala međunarodnu zajednicu na zajedničku zaštitu ishoda pobjede u Drugom svjetskom ratu i podršku međunarodnom sustavu s Ujedinjenim narodima u srži.

Odgovarajući na pitanje o ruskoj vojnoj paradi povodom Dana pobjede, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je kako je pobjeda u Svjetskom antifašističkom ratu postignuta zajedničkim naporima svih miroljubivih zemalja i naroda iz cijelog svijeta. Pobjeda je položila važan temelj za uspostavu poslijeratnog međunarodnog poretka, rekao je na redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Međunarodna zajednica treba zajednički čuvati ishode pobjede u Drugom svjetskom ratu, čvrsto podržavati međunarodni sustav s UN-om u središtu i međunarodni poredak utemeljen na međunarodnom pravu te prakticirati istinski multilateralizam i održavati svjetski mir i spokoj, rekao je Zhao.

Važna lekcija koju svijet može naučiti iz pobjede je da zemlje trebaju biti predane međusobnom poštivanju, mirnom suživotu i traženju zajedničkog jezika uz zadržavanje razlika, rekao je. Trebali bi podržavati viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive sigurnosti te poštivati i rješavati legitimne sigurnosne probleme svake zemlje, nastavio je. Konfrontaciju, podjele i sukobe treba zamijeniti dijalogom, solidarnošću i suradnjom, dodao je, nazvavši to jedinim načinom održavanja mira u svijetu i promicanja zajedničkog razvoja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.