Predsjednik Xi putem video veze razgovarao s njemačkim kancelarom Scholzom

Xi je istaknuo da se trenutna međunarodna situacija mijenja na složen način. Globalna sigurnost i razvoj suočavaju se sa sve većim izazovima i teškoća. Stabilnost i sigurnost su prijeko potrebni u ovom dobu. Kina i Njemačka su velike zemlje koje imaju značajan utjecaj. Dvije zemlje trebaju očuvati zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa, kako bi doprinijele miru u svijetu.

Istaknuo je kako Kina i Njemačka trebaju inzistirati na dragocjenom iskustvu i važnim načelima iz proteklih 50 godina od uspostave međusobnih bilateralnih odnosa. Iskrena želja Kine za jačanjem suradnje s Njemačkom se nije promijenila. Obje bi zemlje trebale inzistirati na mehanizmu dijaloga i suradnje, kao i na pokretanju dijaloga o borbi protiv klimatskih promjena, makroekonomskoj politici, financijskoj stabilnosti, energetskoj sigurnosti, sigurnosti hrane i industrijskim lancima.

Kina i Europa su sveobuhvatni strateški partneri. Kinesko-europski odnosi nisu usmjereni protiv treće strane, niti ovise o ikome. Riječ je o strateškom dogovoru dviju strana. Kina i Europa trebaju inzistirati na međusobnom poštivanju, kako bi se uz stabilnost kinesko-europskih odnosa riješile složene promjene na međunarodnoj sceni, rekao je Xi.

Scholz je tijekom razgovora rekao kako su njemačko-kineski odnosi posljednjih godina dobro napredovali. Povodom 50. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja, Njemačka želi održati kontakte na svim razinama, provesti novi krug konzultacija na razini vlada te povećati suradnju u trgovini, klimatskim promjenama, borbi protiv epidemija i obrazovanju.

Dvojica čelnika također su razmijenila mišljenja o situaciji u Ukrajini.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.