Europa treba držati sigurnost u svojoj ruci

Devetog i desetog svibnja je kineski predsjednik Xi Jinping odvojeno razgovarao s Olafom Scholzom, njemačkim kancelarom preko video veze, i telefonirao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. U oba razgovora je izrazio potporu europskim zemljama da hvataju i drže sigurnost u svojoj ruci.

Prije dva mjeseca, čelnici Francuske i Njemačke su prilikom summita preko video veze iskreno predsjedniku Xiju priznali kako je Europa upravo ispred najteže krize poslije Drugog svjetskog rata. Danas, nakon dva mjeseca, u rusko-ukrajinskom sukobu se ne vidi znakovi ublaženja sukoba, štoviše, sve je veći učinak njegovog prelijevanja. Europa, pod provokacijom od strane SAD-a, neprestano vrši sankcije nad Rusijom, zbog čega i sama trpi teške posljedice. Nestašica hrane, povećanje broja izbjeglica, porast nezaposlenosti i povećanja cijena… Europa je već postala jedna od glavnih žrtvi tog sukoba, i nalazi se ispred sve većeg sigurnosnog izazova.

Istovremeno, s obzirom na to da SAD stalno dolijevaju ulje na vatre, Europa je upravo ispred još veće prijetnje. 9. svibnja po lokalnom vremenu, američki predsjednik Joe Biden je potpisao Zakon o Lend-Lease-u za obranu demokracije Ukrajine, čime dozvoljava američkoj administraciji da ubrza isporuku oružja i opreme Ukrajini. 10. svibnja je Predstavnički dom SAD-a usvojio prijedlog o isporuci dodatne pomoći Ukrajini u vrijednosti od oko 40 milijardi dolara. Kako analitičari smatraju, dok SAD odbijaju unaprijediti mirne pregovore i dosljedno isporučuju “nož” Ukrajini, jasno se povećava mogućnost da se u Europi opet digne “željezna kulisa”.

U suštini, važan cilj zbog kojega SAD stalno provociraju rusko-ukrajinski sukob, jest da ta zemlja želi stegnuti i prekinuti proces Europe za njezinu stratešku nezavisnost. Iako i francuski i njemački čelnici ističu da trebaju u jakom i samostalnom okviru Europe zajedno reagirati na izazove, SAD upravo pokušavaju pretvoriti rusko-ukrajinski sukob u uzice kojima će povezati Europu na svoja ratna kola.

Radi realizacije sigurnosti, mira i prosperiteta, Europi je potrebno više mudrosti i hrabrosti. “Treba posebno paziti na oblikovanje blokovske konfrontacije, koja će stvoriti veću i dugotrajniju prijetnju globalnoj sigurnosti i stabilnosti.” Podsjećanje kineske strane je dobilo priznanje predsjednika Macrona. U razgovoru s predsjednikom Xijom je jasno tvrdio da Francuska i EU inzistiraju na samostalnoj strategiji, i ne pristaju niti neće sudjelovati u blokovskim konfrontacijama.

Povijest je svjedočila da je blokovska konfrontacija velika prijetnja međunarodnoj sigurnosti. Uzmemo li NATO, kao “proizvod Hladnog rata” za primjer, od dana osnutka je ta alijansa mali krug u kojem SAD oblikuju svoj skup. Rusko-ukrajinski sukob je, zapravo, teška posljedica neprestanog proširenja NATO-a prema istoku, koje zanemaruje brigu Rusije za vlastitu sigurnost. Većina europskih zemalja, kao članice NATO-a, prvo trebaju polaziti od vlastitih interesa, a imajući u vidu dugoročni mir Europe, trebaju naći rješenje za ravnopravan suživot s Rusijom i za dugotrajni mir na europskim kontinentu, čime će se oblikovati uravnotežen, učinkovit i održiv sigurnosni okvir Europe. Europa ne smije pasti u “američku zamku” i postati alat za zaštitu hegemonije SAD-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.