Jedino integracija, a ne razdvajanje, svijetu će omogućiti što raniji izlazak iz krize

“Treba inzistirati na dijalogu a ne konfrontaciji, treba razbijati a ne podizati zidove, treba nam integracija a ne razdvajanje, uključenost a ne isključivost, da bi bila vođena promjena sustava globalnog upravljanja konceptima ravnopravnosti i pravde,” rekao je 18. svibnja kineski predsjednik Xi Jinping na slavlju 70. obljetnice osnutka Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine, a isto je ponovio i na Summitu za promicanje globalne trgovine i investicije preko video veze.

Nekada, kada je bio spomenut gospodarski razvoj, “globalizacija” je bila vruća riječ. No, zadnjih godina je gospodarska globalizacija pogođena kontra-strujom, a pojedinci iz SAD-a i zapadnog svijeta stalno dižu buku za “razdvajanje” s Kinom. Nakon stupanja na vlast, tekuća američka administracija nije samo nastavila većinu dodatnih carinskih tarifa nad kineskim proizvodima koje je pokrenuo njihov prethodnik, već su nastavili i pojačavati udar na kineska poduzeća. Zadnje vrijeme, američka administracija je objavila i tzv. “Indo-pacifički gospodarski okvir”, privlačeći druge zemlje da “zaokruže” Kinu, namjeravajući tako “razdvajanje” s Kinom, naravno radi zaštite američke hegemonije u gospodarstvu i znanstvenoj tehnologiji.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Međutim, brojne činjenice svjedoče kako retorika o “razdvajanju” ne uživa suglasnost. U 2021., obujam kinesko-američke trgovine se povećao skoro 30% u odnosu na godine prije, i postigao je rekordnih 755,6 milijardi dolara. Prema podacima kineskog Ministarstva trgovine, u prva 4 mjeseca 2022. su praktične američke investicije u Kinu narasle za 53,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je puno više nego količina rasta korištenja općenitih stranih investicija u Kini, koji je stao na 20,5%.

Nedavno je AmCham(američka komora u Kini) u objavljenoj “Bijeloj knjizi o američkom poslovanju u Kini 2022.”(American Business in China White paper 2022.) izrazio odlučno protivljenje krajnjem “razdvajanju” između Kine i SAD-a, i podršku povećanju carinskog imuniteta prema kineskim proizvodima. Također u bijeloj knjizi je spomenuto kako je 83% članova poduzeća tog društva najavilo da nemaju plan o povlačenju proizvodnog ili nabavnog sektora iz Kine. Istovremeno, brojne strane unutar SAD-a apeliraju na otkazivanje dodatne carinske tarife nad kineskim proizvodima radi olakšanja inflacije. Američka Nacionalna federacija maloprodaje(National Retail Federation) je javila kako će otkazivanje dodatne carinske tarife prema Kini omogućiti puštanje robne cijene u SAD-u za 1,3%.

Sve ovo dokazuje da su suradnja i zadovoljstvo svih strana neodoljiv trend našeg vremena, a obnova trgovine i investicija su važan pokretač za oporavak svjetskog gospodarstva. U obraćanju je predsjednik Xi Jinping inicirao “pojačanje političke koordinacije makro-gospodarstva raznih zemalja”, “zaštitu sigurnosti i stabilnosti globalnog industrijskog lanca i lanca opskrbi”, “povećanje razine suradnje” i druge mjere, upravo s namjerom obnove trgovine i investicija i realizacije suradnje i zadovoljstva svih strana.

Može se predvidjeti da će sve ovo – bez obzira na razmjer velikog tržišta Kine, okolnosti proizvodnih djelatnosti sa svim sektorima, ili kapacitet inovacije i poslovni okoliš koji se poboljšavaju, kao i otvaranje na visokoj razini zahvaljujući “Pojas i putu” i RCEP(Regionalnom sveobuhvatnom gospodarstvom partnerstvu) – pridonijeti oporavku svjetskog gospodarstva. “Razdvajanje” s Kinom? “Razdvojit će” samo mogućnosti. Neodoljiv je trend globalizacije i integracije, a jedino oni koji slijede trendove i glavne struje će pobijediti u budućnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.