Predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma: Kineski stabilan gospodarski rast “ima veliki značaja za globalni oporavak”

Kineski stabilan gospodarski rast ima veliki značaj za globalni oporavak, a “ono što se događa u Kini, naravno, ima ogroman utjecaj na ostatak svijeta i obratno”, rekao je predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma Borge Brende u nedavnom intervjuu za Novinsku agenciju Xinhua.

Kina, drugo svjetsko gospodarstvo po veličini, je prošla kroz brz razvoj u posljednjih pola stoljeća. Gotovo 800 milijuna Kineza izvučeno je iz krajnjeg siromaštva, a izgradnja kineske infrastrukture zabilježila je izvanredne rezultate, rekao je, napominjući kako je okoliš u Kini također znatno čišći.

Kina je u posljednjem desetljeću dala ogroman doprinos globalnom gospodarskom rastu te je njezin doprinos svjetskom gospodarskom rastu općenito ostao oko 30% posto, rekao je predsjednik.

Suočen s pandemijom bolesti COVID-19, kineski je gospodarski rast naišao na nekoliko kratkoročnih izazova. No, kineska vlada poduzima mjere za povećanje domaće potražnje, smanjenje ovisnosti o izvozu i izgradnju industrije visoke dodane vrijednosti, kako bi osigurala gospodarski rast, rekao je Brende.

“Dakle, dugoročno i srednjoročno, prilično sam optimističan prema kineskom gospodarstvu”, rekao je predsjednik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.