Prosvjed željezničara za spas jedine tvrtke za gradnju pruga

Iznos planiran za održavanje pruga u razdoblju od četiri godine smanjen je s milijardu kuna na 460 milijuna kuna, zbog čega će nastaviti propadati pruga, a propast će i Pružne građevine, poručuju iz Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ). Tvrde da Pružne građevine neće moći plaćati najam za korištenje nekretnina koje pripadaju HŽ-u, kao što neće moći financirati ni restrukturiranje i zbrinjavanje radnika.

Upozoravaju da Pružne građevine dobavljačima duguju oko 50 milijuna kuna, pa postoji realna opasnost da vjerovnici prije ili odmah po njihovu izdvajanju u CERP posegnu za blokadama i tvrtku odvedu u stečaj. Naime, dobavljači su dosad imali povjerenja i bili strpljivi u naplati potraživanja, jer su iskustveno znali da će od tvrtke u vlasništvu HŽ Infrastrukture naplatiti potraživanje. Vlasništvo CERP-a nad Pružnim građevinama dovodi ih u sasvim novu poziciju neizvjesnosti pa je razumno očekivati da će posegnuti za blokadama, dodaju.

U SHŽ naglašavaju kako su Pružne građevine jedina domaća tvrtka sposobna za gradnju i obnovu željezničkih pruga i zahtijevaju: podmirenje svih dugova Pružnih građevina prema dobavljačima, da HŽ infrastruktura preuzme dio poreznog duga PG-a, da se nekretnine HŽ-a koje koriste Pružne građevine unesu u vlasništvo PG-a te da se nakon izdvajanja u CERP Vlada obveže da će izdati kreditno jamstvo za obnovu mehanizacije PG-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.