Izaslanik: Kina se protivi politiziranju pitanja tehnološke prirode

Kina se protivi politizaciji pitanja tehnološke prirode i potiskivanju visokotehnoloških tvrtki drugih zemalja od određenih vlada, rekao je kineski izaslanik u ponedjeljak.

“Protivimo se politiziranju pitanja tehnološke prirode. Svijet znanosti nije bojno polje s nultom sumom. Tehnološke inovacije ne bi trebale proizvesti samo jednog prvaka”, rekao je Zhang Jun, stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim narodima.

Zabrinjavajuće je to što određene vlade politiziraju pitanja znanstvene i tehnološke prirode, generaliziraju koncept nacionalne sigurnosti, zloupotrjebljavaju državnu moć i bezobzirno povećavaju suzbijanje visokotehnoloških tvrtki drugih zemalja, rekao je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o tehnologiji i sigurnosti.

Suočeni s globalnim izazovima, solidarnost i suradnja su ispravan put. Kina poziva dotične zemlje da prestanu stvarati podjele diljem svijeta, uključujući azijsko-pacifičku regiju, zaustave zemljopisne konfrontacije, prestanu povlačiti crte na temelju ideologije i koristiti prisilne mjera kako bi prisilile druge zemlje na zauzimanje stranu, obustave razdvajanje gospodarstava, znanosti i tehnologije te zaustave destruktivne prakse koje utječu na stabilnost globalnog lanca opskrbe i gospodarski oporavak, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.