Kineski izaslanik upozorio na dvostruke standarde pri zaštiti civila u oružanim sukobima

Kineski izaslanik upozorio je u srijedu na dvostruke standarde pri zaštiti civila u oružanim sukobima i osporavanje vodstva pojedinih zemalja u tom pitanju.

Strane u sukobu dužne su prema međunarodnom pravu štititi civile. Međutim, do danas su bezbrojni civili pali kao žrtve oružanih sukoba. Surova stvarnost služi kao podsjetnik da međunarodna zajednica mora nastaviti s neprestanim naporima, rekao je Dai Bing, zamjenik stalnog predstavnika Kine pri Ujedinjenim narodima.

Postoji potreba da se strane u oružanim sukobima striktno pridržavaju međunarodnog prava i pravila. Sve strane u sukobu moraju se suzdržavati od nanošenja štete nedužnim civilima i civilnim objektima, dati prednost zaštiti ranjivih skupina poput žena i djece te osigurati siguran i neometan pristup za humanitarne djelatnosti, rekao je na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti o zaštiti civila u oružanim sukobima.

“Potrebno je istaknuti kako dvostruki standardi potkopavaju napore za zaštitu civila. Zaštita civila odnosi se na sve strane u svim oružanim sukobima bez razlike. Svi oblici iznimnosti moraju biti napušteni”, rekao je. “Određena zemlja koja je sudjelovala u najvećem broju ratova u inozemstvu tijekom najdužeg vremenskog razdoblje trebala bi razmisliti sama o sebi.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.