Kineska raketa s ljudskom posadom Dugi marš-2F sigurna i pouzdana za lansiranje

Raketa Dugi marš-2F, jedina kineska noseća raketa s posadom, koja će prevesti svemirsku letjelicu Shenzhou-14 do kineske svemirske postaje, opremljena je sustavima za bijeg i otkrivanje kvara, radi osiguravanja sigurnosti i pouzdanosti za predstojeću misiju, rekao je Liu Feng, zamjenik glavnog projektanta rakete.

Kombinacija svemirskog broda Shenzhou-14 i noseće rakete nosača Dugi marš-2F u nedjelju je vertikalno prebačena na lansirnu platformu u Centru za lansiranje satelita u sjeverozapadnoj Kini, priopćio je Kineski svemirski inženjerski ured za misije s ljudskom posadom.

Liu je za Kinesku medijsku grupu (CMG, eng. China Media Group) rekao kako je potrebno osigurati sigurnost astronauta na raketi. Kada je riječ o raketi Dugi marš-2F, najimpresivniji dio je pouzdanost i sigurnost, kojoj posvećujemo mnogo pažnje kroz cijeli proces razvoja rakete.

Toranj za bijeg na vrhu rakete sigurnosni je uređaj za letenje na malim visinama. Kada raketa putuje na visini manjoj od 39 do 40 kilometara i dođe do kvara, toranj za bijeg će upaliti motor i udaljiti svemirski brod od rakete.

Štoviše, sustav za otkrivanje kvara je još jedan način osiguravanja sigurnosti i pouzdanosti rakete. “Tijekom cijele faze pripravnosti i razdoblja leta rakete, moramo što prije otkriti katastrofalne kvarove i izvući astronaute iz opasnosti”, dodao je Liu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.