Osječko-baranjska županija slavi svoj dan

Osječko-baranjska županija slavi svoj dan u spomen na 2. lipnja 1997. kad su se u Belom Manastiru u nazočnosti predsjednika Tuđmana, izaslanstva Vlade, Hrvatskog sabora i UNTAES-a, prvi put na okupu našli predstavnici političkog života svih dijelova Županije. Bila je to završna faza procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Glavna svečanost održava se u osječkome HNK, a nazoči joj i premijer Andrej Plenković.

U Osječko-baranjskoj županiji živi oko 260 tisuća ljudi. U posljednjih 10 godina ta je županija izgubila 45 tisuća stanovnika. No, u posljednje dvije godine smanjen je crni demografski trend i ljudi se polako vraćaju. Od 10 koji su otišli, trećina ih se vratila ili će se vratiti, rekao je danas osječko-baranjski župan Ivan Anušić naglasivši kako ova županija bilježi gospodarski rast, povećanje prosječne plaće ima veći broj obrta i tvrtki, ali i da je smanjena nezaposlenost.

Tim pozitivnim trendovima doprinose i brojne investicije koje se sufinanciraju europskim novcem. Ovdje primjerice svi osnovnoškolci imaju besplatan školski obrok, županija sufinancira stambene kredite. Pri kraju je završetak Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, u tijeku je izgradnja 6 sustava za navodnjavanje, a njih 10 je u pripremi. U suradnji s Vladom, gradi se novi objedinjeni hitan bolnički prijam, u planu je novi KBC, rekonstruira se zgrada Željezničkog kolodvora, pri kraju je i izgradnja koridora 5c.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.