U Šangaju se sveobuhvatno obnavljaju rad i proizvodnja, strani investitori imaju veće povjerenje prema kineskom tržištu

Uz učinkovitu kontrolu nad epidemijom i dosljedno poboljšavanje situacije, u Šangaju je 1. lipnja u potpunosti obnovljen poredak rada i života. Na kineskim društvenim mrežama je “povratak” Šangaja postao hit tema, a korisnici pišu kako se živ i užurban Šangaj vraća.

Kao centralni grad trgovačke i financijske djelatnosti, važna adresa proizvodne industrije i najveća luka po prometu kontejnera u svijetu, “povratak” Šangaja u normalno stanje nije samo u interesu kineskih građana nego i cijelog svijeta. Na tržištu se smatra da će obnova rada i proizvodnje u Šangaju moći unaprijediti poboljšanje globalnog lanca opskrbe, a od oporavka kineskog potrošačkog tržišta profitirat će poduzeća širom svijeta.

Nakon 2-mjesečne naporne borbe protiv epidemije, “obnova” Šangaja je pokazala da je politika “dinamičnog nultog slučaja”, na kojoj je Kina inzistirala, neophodan potez za očuvanje građana i osiguranje dugoročnog razvoja gospodarstva. Ta se protuepidemijska smjernica zalaže za najveći rezultat kontrole najmanjom cijenom, čime u najvećoj mogućoj mjeri osigurava život i zdravstvo građana te normalan poredak rada i života.

I strana poduzeća su osjetila jasnu učinkovitost protuepidemijskih mjera, kao i mjera za obnovu rada i proizvodnje u Šangaju. Od sredine travnja, u Šangaju je u tri koraka unaprijeđena obnova rada i proizvodnja kod stranih poduzeća i poduzeća vanjske trgovine. Do 29. svibnja, prva 142 poduzeća su obnovila 91% kapaciteta rada. Među njima je i super tvornica Tesle u Šangaju, čiji je proizvodni kapacitet trenutno skoro na istoj razini kao prije epidemije, i očekuje se da će se ovog mjeseca oporaviti u normalno stanje u svakom smislu.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Prema podacima vladinih resora Kine, u prva 4 mjeseca ove godine, u Kini je krenulo 185 novih projekata s ugovorenom vrijednošću strane investicije po 100 milijuna dolara, odnosno svaki dan se pokrenuo po 1,5 veliki projekt. U prvoj polovini svibnja, dok je u Šangaju još uvijek trajala ključna protuepidemijska faza, L’ORÉAL je službeno proglasio osnivanje prve investicijske firme na kineskom tržištu, u Fengxian distriktu Šangaja.

I to je šarm kineskog tržišta. Zahvaljujući ogromnim razmjerima tržišta, poslovni okoliš koji je u stalnoj optimizaciji ima jake sposobnosti za inovaciju i veliku otpornost protiv rizika. Kinesko tržište je već postalo investicijska adresa od koje globalni kapital teško odustaje. Prema najnovijem istraživanju objavljenom od strane Kineskog vijeća za promociju vanjske trgovine(China Council for the Promotion of International Trade), u prvom tromjesečju ove godine, skoro 90% tvrtki s vanjskim investicijama u Kini je izdržalo ili proširilo veličinu svojih poslova. Ove činjenice i podaci su snažni kontranapad na retoriku tzv. “desinicinacije” ili “razdvajanja od Kine”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.