EU priopćila da je Hrvatska spremna za uvođenje eura 2023.

Hrvatska je ispunila potrebne uvjete i spremna je za uvođenje eura 1. siječnja 2023. godine, zaključila je Europska komisija (EK) u izvješću o procjeni, što će Hrvatskoj otvoriti put da postane 20. članica eurozone.

U Izvješću o konvergenciji za 2022. objavljenom u srijedu, EK je priopćila kako Hrvatska ispunjava četiri nominalna kriterija konvergencije i kako je njezino zakonodavstvo u potpunosti kompatibilno sa zahtjevima, postavljajući teren Vijeću Europske unije (EU-a) da u prvoj polovici srpnja donese konačnu odluku o hrvatskom uvođenju eura. .

Prema izvješću, utvrđeno je kako je Hrvatska jedina od ukupno sedam zemalja uključujući Bugarsku, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku, koja je ispunila sva četiri kriterija, a to su stabilnost cijena, javne financije, tečaj i dugoročna kamatna stopa.

Komentirajući izvješće, predsjednica EK-a Ursula von der Leyen rekla je: “Hrvatska je danas napravila značajan korak prema uvođenju eura… Time će hrvatsko gospodarstvo ojačati, donoseći dobrobit građanima, poduzećima i društvu u cjelini. Uvođenje eura u Hrvatskoj također će učiniti euro jačim.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.