Ministar: Kina u posljednjem desetljeću postigla najveći znanstveno-tehnološki napredak

U posljednjem je desetljeću zabilježen najveći napredak Kine u znanosti i tehnologiji, a zemlja se popela na 12. mjesto globalne liste najinovativnijih gospodarstava, u odnosu na 34. mjesto u 2012., rekao je kineski dužnosnik u ponedjeljak.

Wang Zhigang, kineski ministar znanosti i tehnologije, navedeno je rekao na tiskovnoj konferenciji u Pekingu, pozivajući se na Globalni indeks inovacija koji godišnje objavljuje Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO, eng. World Intellectual Property Organization).

Foto: Visual People

Foto: Visual People

U 2021., ukupni su izdaci Kine za istraživanje i razvoj dosegli 2,79 bilijuna juana (oko 420 milijardi dolara), što je druga vrijednost u svijetu. To je 2,44% bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) zemlje te je blizu prosječne razine zemalja OECD-a (Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj), rekao je Wang.

U posljednjem desetljeću raste i broj kineskih stručnjaka u znanosti i tehnologiji. U 2021., kineska je radna snaga za istraživanje i razvoj dosegla 5,62 milijuna ljudskih radnih godina, što je najviše na globalnoj razini i 1,7 puta više nego u 2012., rekao je.

U 2021., kineski je promet tehnološkim ugovorima dosegao je 3729,4 milijardi juana, 5,8 puta više nego u 2012. te je činio 3,26% BDP-a zemlje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.