Kina objavila novu kartu Mjeseca, dosad najdetaljniju na svijetu

Kina je objavila novu sveobuhvatnu geološku kartu Mjeseca u mjerilu 1:2 500 000, najdetaljniju do sada.

Kineski znanstvenici iz više istraživačkih instituta i sveučilišta izradili su topografsku kartu visoke rezolucije temeljenu na podacima kineskog projekta istraživanja Mjeseca Chang’e i drugim podacima i nalazima istraživanja međunarodnih organizacija.

Karta uključuje 12 341 udarni krater, 81 udarni bazen, 17 tipova stijena i 14 tipova struktura, pružajući obilje informacija o geologiji Mjeseca i njegovoj evoluciji. Očekuje se kako će dati veliki doprinos znanstvenim istraživanjima te istraživanju i odabiru mjesta za slijetanje na Mjesec.

Institut za geokemiju Kineske akademije znanosti vodio je projekt, surađujući s drugim organizacijama kao što su Kineska akademija geoloških znanosti, Kinesko sveučilište geoznanosti i sveučilište Shandong.

Kartu je objavio Science Bulletin 30. svibnja.

1 KOMENTAR

  1. Ljudi već stoljećima proučavaju Mjesec, no tek su prije 50 godina dobili priliku i zakoračiti na taj prirodni Zemljin satelit. Iako su otad znanstvenici pregledali cijelu površinu Mjeseca, svi ti podaci nisu bili objavljeni na jednom mjestu. Pohvaljujem kineske znanstvenike jer takva karta predstavlja neprocjenjiv alat za međunarodnu znanstvenu zajednicu, ali i izvrstan alat za edukatore i široku javnost.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.