U Ženevi započeo 12. ministarski sastanak WTO-a radi rješavanja ključnih pitanja

U nedjelju je u sjedištu WTO-a u švicarskom gradu Ženevi započela 12. Ministarska konferencija (MC12) Svjetske trgovinske organizacije (WTO-a, eng. World Trade Organization).

Tijekom četverodnevnog sastanka, članovi trgovačke organizacije održat će rasprave o pitanjima kao što su TRIPS (Aspekti prava intelektualnog vlasništva povezani s trgovinom, eng. Trade-related Aspects of Intellectual Property Rights), odricanje od prava intelektualnog vlasištva za cjepiva protiv bolesti COVID-19, odgovor na pandemiju, subvencije ribarstvu, poljoprivreda, sigurnost hrane, kao i kao reforma WTO-a te njezini budući prioriteti rada.

Generalna je direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala rekla kako se svijet trenutno suočava s višestrukim krizama poput epidemije, nestašice hrane, klimatskih promjena i regionalnih sukoba te je pozvala sve strane na suradnju radi prevladavanja poteškoća.

Kineski ministar trgovine Wang Wentao, koji je sudjelovao na sastanku u Ženevi, rekao je kako je multilateralni trgovinski sustav u čijem je središtu WTO kamen temeljac međunarodne trgovine, a Kina je spremna raditi sa svim stranama kako bi podržali WTO-ino preuzimanje veće ulogu u oporavku svjetskog gospodarstva.

Wang je istaknuo da će Kina konkretnim akcijama nastaviti štititi multilateralni trgovinski sustav i podržati reformu WTO-a kako bi krenula u pravom smjeru, dodajući da reforma treba ojačati funkcije WTO-a i unaprijediti gospodarsku globalizaciju kako bi koristila svim članicama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.