Ministarstvo vanjskih poslova: Što prije SAD ukinu carine na kinesku robu, prije će američki potrošači imati koristi

S obzirom na visoku inflaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, što se prije uklone carine na kinesku robu, to će prije američki potrošači i tvrtke imati koristi, priopćilo je u utorak kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Komentar je upućen nakon virtualnog razgovora između zamjenika kineskog premijera Liu Hea i američke ministrice financija Janet Yellen ranije tog dana. Dvoje su dužnosnika razmijenili mišljenja o temama kao što su makroekonomska situacija i globalni industrijski i opskrbni lanci, a glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je razgovore opisao kao “konstruktivne”.

Zhao se usprotivio optužbi za kinesku “netržišnu gospodarsku praksu” sadržanu u američkom očitanju, rekavši kako “ono što su SAD priopćile nije u skladu s činjenicama”.

Proteklih 40 i više godina svjedočilo je uspjehu kineskog gospodarstva, njegovoj reformi i politici otvaranja te spajanju tržišta s ulogom vlade, rekao je Zhao, dodajući kako je ovo “vrijedno iskustvo kineskog gospodarskog razvoja”.

Reforma i otvaranje Kine ne koriste samo gospodarskom razvoju zemlje, već daju i ključni doprinos prosperitetu svjetskog gospodarstva, rekao je.

Što se tiče dodatnih carina koje su SAD uvele Kini, Zhao je pozvao na njihovo ukidanje radi dobrobiti dviju zemalja i svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.