Kineski ministar vanjskih poslova sastao se s američkim državnim tajnikom

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi sastao se s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u subotu, dan nakon sastanka ministara vanjskih poslova Grupe 20 (G20) održanog na Baliju u Indoneziji.

Obje strane su suglasne da je dijalog bio sadržajan i konstruktivan, što je korisno za jačanje međusobnog razumijevanja, smanjenje nesporazuma i pogrešnih procjena te otvara put budućim razmjenama na visokoj razini između dviju zemalja.

Trenutačno su bilateralne veze još uvijek zaglavljene u nevolji koju je stvorila prethodna američka administracija i čak se susreću sa sve više i više izazova, Wang je rekao da su temeljne smjernice za izvlačenje kinesko-američkih odnosa iz blata ozbiljna provedba konsenzusa kojeg su postigli šefovi dvaju država.

Kineska strana je uvijek slijedila tri načela uzajamnog poštovanja, mirnog suživota i suradnje u korist svih strana koje je iznio kineski predsjednik Xi Jinping, rekao je Wang, dodajući da bi američka strana trebala slijediti SAD.

Budući da se američka strana obvezala da neće poduprijeti “neovisnost Tajvana”, trebala bi prestati ispuštati i iskrivljavati politiku jedne Kine, igrati taktiku “rezanja salame” po pitanju Tajvana i koristiti “tajvansku kartu” za opstruiranje kineskog mirnog ponovnog ujedinjenja, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.