Glasnogovornik: Korištenje pitanja vezanih uz Xinjiang za uplitanje u kineske unutarnje poslove je uzaludno

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je priopćilo da su američki pokušaji uplitanja u unutarnje poslove Kine pod izlikom pitanja vezanih uz Xinjiang “uzaludni”, ističući da će država poduzeti sve mjere za zaštitu suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa.

Američki State Department je 14. srpnja podnijelo izvješće Kongresu u kojem su navedena kršenja ljudskih prava u Autonomnoj regiji Ujgura Xinjiang na sjeverozapadu Kine.

“Takozvano izvješće neutemeljeno je blaćenje stanja ljudskih prava u kineskoj regiji Xinjiang”, rekao je glasnogovornik Wang Wenbin na redovitoj tiskovnoj konferenciji, dodajući kako je sadržaj izvješća vezan uz Kinu “bezobzirni napad na kinesku politiku u Xinjiangu”.

Kina je više puta naglasila da se takozvana pitanja vezana uz Xinjiang uopće ne tiču ljudskih prava, etničke pripadnosti ili vjere, već borbe protiv nasilnog terorizma i separatizma, rekao je Wang, dodajući kako su mjere za borbu protiv terorizma i de-radikalizaciju poduzete u Xinjiangu promijenile sigurnosnu situaciju.

“SAD zanemaruju vlastite zločine u vezi s ljudskim pravima, ali su željne smišljanja dezinformacija usmjerenih na druge zemlje”, istaknuo je glasnogovornik, dodajući kako su takvi američki postupci odavno poznati međunarodnoj zajednici.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.