Kineski ministar vanjskih poslova: SAD su pogriješile po pitanju Tajvana u 3 aspekta

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je u nedjelju tijekom posjeta Bangladešu da su Sjedinjene Američke Države u zabludi u tri aspekta oko nepromišljenog posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi kineskoj regiji Tajvan.

Navedeno je rekao kao odgovor na najnoviju situaciju i prigovore iz SAD-a.

Kao prvo, rekao je Wang, SAD su se grubo uplele u kineske unutarnje poslove, dodajući kako su, unatoč ponovljenim obavijestima i upozorenjima iz Kine, Sjedinjene Američke Države nastavile svojim putem i uredile tzv. posjet dužnosnice američke vlade trećeg ranga kineskoj regiji Tajvan.

Drugo, Sjedinjene Američke Države su ohrabrivale i podržavale snage “tajvanske neovisnosti”, rekao je, ističući kako svaka zemlja mora čuvati nacionalno jedinstvo i nikada ne dopustiti bezobzirno ponašanje separatističkim elementima.

Treće, namjerno sabotiraju mir na Tajvanskom tjesnacu. Sjedinjene Američke Države, kao što je svima poznato, uvijek prvo stvore problem, a zatim ga koriste za postizanje vlastitog strateškog cilja, rekao je Wang.

Wang je kako da Kina cijeni razumijevanje i potporu kineskom stajalištu iz raznih zemalja, dodajući kako, budući da se jednostrano zlostavljanje događa s vremena na vrijeme, međunarodna zajednica treba postići još jasniji konsenzus i dati još glasniji glas zajedničkoj podršci osnovnim normama koje uređuje međunarodne odnose i međunarodno pravo te zaštiti legitimnih prava i interesa svih zemalja u razvoju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.