Kina pozvala na potporu Africi radi jačanja kapaciteta

Zhang Jun, stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim narodima i predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a u kolovozu, pozvao je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu na podršku Africi u jačanju kapaciteta za osiguravanje trajnog mira u sveobuhvatnom pristupu.

“Vijeće sigurnosti mora malo razmisliti kako bi pomoglo Africi u postizanju trajnog mira”, rekao je Zhang na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti koju je sazvala Kina na temu “Mir i sigurnost u Africi: izgradnja kapaciteta za održavanje mira”.

Uzimajući u obzir vlastito razvojno iskustvo Kine, iskustvo kinesko-afričke suradnje i povijesne lekcije iz cijelog svijeta, Kina vjeruje da je za pomoć Africi u postizanju dugoročne stabilnosti imperativ ostvariti održiva i povećana ulaganja, dugoročno razmišljati te izgraditi snažne temelje za Afriku kako bi ojačala vlastite razvojne kapacitete i poboljšala otpornost na vanjske šokove, rekao je.

Izaslanik je pozvao na potporu afričkim zemljama u jačanju kapaciteta upravljanja. “Kako bismo unaprijedili kapacitet vlade, moramo zadržati pravi smjer i poštivati odabrani razvojni put i društveni sustav koji su neovisno odabrali njihovi narodi.”

Ne bi trebalo biti političkih uvjeta povezanih s pomoći, niti bi trebalo biti uplitanja u unutarnje poslove afričkih zemalja ili zamjene uloge lokalnih vlasti, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.