Kina protiv iskrivljavanja načela jedne Kine

Kina se čvrsto protivi bilo kakvom iskrivljavanju načela jedne Kine. Neke zemlje dodaju prefiks i sufiks načelu jedne Kine što je nezakonito i nevaljano, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Navedeno je rekao odgovarajući na pitanje o zajedničkoj izjavi SAD-a, Japana i Australije. U priopćenju je navedeno da “nema promjena u politikama koje se odnose na jednu Kinu, gdje su primjenjive i temeljnim stavovima o Tajvanu, Australiji, Japanu ili Sjedinjenim Američkim Državama”.

Wang se usprotivio upotrebi fraze “gdje su primjenjive” i rekao da je primjena načela jedne Kine univerzalna, bezuvjetna i neupitna.

Sve zemlje koje su uspostavile diplomatske odnose s Kinom i članice UN-a trebaju se bezuvjetno pridržavati načela jedne Kine. Određene zemlje dodaju sufiks načelu jedne Kine što je pogrešno tumačenje načela, dodao je Wang.

Kina poziva određene zemlje na čitanje povijesti i pridržavanje službenih obećanja danih ranije. Svaki pokušaj osporavanja načela jedne Kine, međunarodne vladavine prava i međunarodnog poretka naići će na otpor međunarodne zajednice i neće uspjeti, rekao je Wang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.