Kina izdala bijelu knjigu o pitanju Tajvana i ponovnom ujedinjenju u novom dobu

Ured za tajvanske poslove i Ured za informiranje Državnog vijeća Narodne Republike Kine objavili su u srijedu bijelu knjigu pod naslovom “Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novom dobu”.

Bijela knjiga objavljena je kako bi se potvrdila činjenica da je Tajvan dio Kine, pokazala odlučnost Komunističke partije Kine (KPK-e) i kineskog naroda i njihova predanost ponovnom nacionalnom ujedinjenju te naglasila pozicija i politika KPK-e i kineske vlade u novom dobu.

Tajvan od davnina pripada Kini. Ova izjava ima čvrstu osnovu u povijesti i sudskoj praksi, navedeno je u bijeloj knjizi.

Rezolucija Opće skupštine UN-a 2758 politički je dokument koji sažima načelo jedne Kine čija pravna ovlast ne ostavlja mjesta sumnji i priznata je u cijelom svijetu, stoji u bijeloj knjizi.

Načelo jedne Kine predstavlja univerzalni konsenzus međunarodne zajednice i u skladu je s temeljnim normama međunarodnih odnosa, navedeno je u bijeloj knjizi.

“Mi smo jedna Kina, a Tajvan je dio Kine. To je neosporna činjenica potkrijepljena poviješću i zakonima. Tajvan nikada nije bio država i njegov status kao dijela Kine je nepromjenjiv”, dodaje se u bijeloj knjizi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.