Kinezi će sami odlučiti o svojim poslovima

U bijeloj knjizi objavljenoj 10. kolovoza od strane kineske Vlade pod nazivom „Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri“ stoji iduća rečenica:“Kinezi će sami odlučiti o svojim poslovima.“ Jednostavnim riječima s velikom odlučnošću je izražena jasna poruka: tajvansko pitanje je unutrašnji posao Kine koje se tiče suštinskih interesa Kine i emocije kineskih naroda, i u kojem se ne dozvoljava bilo kakvo upletanje od bilo koje adrese izvana.

U pozadini posjete predsjednice američkog Zastupničkog doma Državnog kongresa kineskoj tajvanskoj regiji, kineska strana je, objavom bijele knjige, međunarodnoj zajednici dala do znanja porijeklo i razvoj tajvanskog pitanja i prikazala svjetlu perspektivu „Jedne zemlje dva sustava“ putem kojeg će realizirati mirno ujedinjenje dviju obala Tajvanskog tjesnaca. Taj potez ne predstavlja samo snažne protumjere protiv Pelosinog posjeta, već prikazuje i generalnu strategiju Kine u novom vremenu za rješavanje tajvanskog pitanja, čime se doprinosi pozitivnom energijom prosperitetu i stabilnosti azijsko-pacifičke regije i svijeta.

Što je princip jedne Kine? Odgovor je jedan jedini: U svijetu postoji samo jedna Kina, Tajvan je nerazdvojni dio Kine, a Vlada Narodne Republike Kine je jedina legalna Vlada koja predstavlja Kinu. Rezolucija br. 2758. iz godine 1971. na 26. Skupštini UN-a je važan politički dokument o principu jedne Kine koji posjeduje i zakonsku snagu. Nakon Pelosine posjete kineskom Tajvanu, više od 170 zemalja i brojne međunarodne organizacije su izrazile snažnu podršku kineskom stavu i principu jedne Kine, čime se u potpunosti dokazalo kako o tajvanskom pitanju postoji jasan kontekst u povijesnom i pravnom smislu.

Zadnjih godina, SAD sve više rade na oslabljenju i onesposobljivanju principa jedne Kine. Od neprestane prodaje oružja Tajvanu i širenja tzv. „međunarodnog prostora“ za taj otok, sve do nedavnog Pelosinog posjeta, američka strana stalno čini prepreke kineskom nastojanju za ujedinjenje, čime je postala najveći rušitelj mira u Tajvanskom tjesnacu. Zadnjih dana je kineska strana poduzela niz snažnih protumjera koje su razumne, legalne i potrebne i pridobile su široku podršku međunarodne zajednice.

Foto: VCG

 

Kinezi će sami odlučiti o svojim poslovima. Pod vodstvom Komunističke partije Kine, više od 1,4 milijarde Kineza je voljno stvoriti širok prostor za mirno ujedinjenje, no, svakako neće dozvoliti prostor za separatističku akciju za „neovisnost Tajvana“ na bilo koji način. Kineski narod ne samo da posjeduje veliku odlučnost, volju i sposobnost za zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, već ima i stratešku mudrost i hrabrost za ujedinjenje države.

Povijesna misija Kine za kompletno ujedinjenje mora se, i zasigurno će se realizirati. Ako oni ljudi koji namjeravaju „neovisnost uz pomoć SAD-a“ i „suzbijanje Kine koristeći Tajvan“ ne shvate ovaj povijesni trend, bolje im je da dobro prouče tu bijelu knjigu kao neophodnu lekciju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.