Zašto se kineska vanjska trgovina razvija brže od očekivanog?

332.96 milijardi američkih dolara, s rastom od 18%—podaci kineskog izvoza od Kineske uprave carine objavljeni u srpnju ponovno su bili više od očekivanog. Prije objavljivanja službenih kineskih podataka, Reuters je predviđao da će kineski izvoz u srpnju rasti za 15%, a ekonomisti iz Bloombergovog intervjua 14.1%. A rezultati pokazuju kako se kineski izvoz razvija brže od očekivanog.

U prvih sedam mjeseci ove godine, uveliko se razvija kineski izvoz i uvoz s glavnim trgovinskim partnerima poput ASEAN-a, EU-a, SAD-a, Južne Koreje i drugih. Među kineskim izvoznim proizvodima je obim elektroničke opreme porastao za 10.1%, preuzevši 56.6% ukupne vrijednosti izvoza. A izvoz automobila je narastao za 54.4% te je tendencija poboljšanja izvoznih roba i dalje jaka.

Foto: VCG

Foto: VCG

Rezultati razvoja kineske vanjske trgovine više nego zadovoljavaju, a razlog za to nalazi se u bržoj obnovi lanaca opskrbe. U ovoj godini se epidemija u brojnim kineskim područjima pojačala, a kineska vlada s jedne precizno kontrolira proširenje epidemije, dok s druge unapređuje obnovu proizvoda, ulagajući i efikasnu pomoć poduzećima koja su trpjela posljedice epidemije čime je stabilizirala osnovu makro-ekonomije.

Uzmimo Šangaj kao primjer. Uz efikasno kontroliranje epidemije, u drugoj polovici svibnja se postepeno obnavljao izvoz i uvoz u ovom gradu, a sve do lipnja se obnovio do mjere kako je bilo ranije. U srpnju je propusnost kontejnera na šangajskim lukama premašila 4.3 milijuna što je napravilo novi rekord za to razdoblje. Ta brzina šangajske obnove u minijaturi pokazuje obnovu kineskog gospodarstva.

Foto: VCG

Foto: VCG

Na drugom kinesko-međunarodnom EXPO sajmu potrošačkih proizvoda, koji se nedavno zatvorio, sudjelovalo je 1955 poduzeća iz 61 zemlje i regije svijeta. Na EXPO-u su bili izloženi proizvodi više od 2800 marki, a tijekom pet dana je kumulativna namjerna transakcija premašila deset milijardi juana. Francuski veleposlanik u Kini je izjavio da je spomenuti EXPO važni signal za proširenje kineskog otvaranja prema svijetu, a i Francuska prema tome ima optimistični stav.

Iako se trenutačno suočavamo s brojnim nepotvrđenim elementima, snažna vitalnost i dovoljno razvijeni potencijal kineske ekonomije se ne mijenjaju, kao što se ne mijenja ni kineska odluka za proširenje otvaranja. Kineska vrata će biti sve otvorenija prema svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.