Povijesni minimum rijeke Drave, a mjerenja od 1827.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potvrdio je da su oboreni rekordi kada su u pitanju vodostaji.

– U 17 sati na vodomjeru Osijek, prethodni maksimum je bio -168 centimetara, naš vodomjer pokazuje -170. Imamo novi povijesni minimum rijeke Drave u Osijeku. Treba reći da se mjerenja provode od daleke 1827., a 2003. smo imali zadnji minimum od -168 centimetara.

Đuroković je poručio kako komercijalna plovidba rijekom Dravom više nije moguća.

– Treba upozoriti, ovo je doba kada su rijeke tople i puno je kupača. Sprudovi su na puno mjesta u rijeci Dravi, ali ona još uvijek ima protok od nekih 250 kubnih metara protoka. Ne bi trebalo prehodavati rijeke, u tim plićacima dolazi neko mjesto gdje je kraj spruda pa onda se pojavi dubina. Djeca i slabiji plivači modu doći u situaciju neke nezgode. Molim građane da budu oprezni, neka uživaju u sprudovima sa sigurne udaljenosti.

Oborine neće previše pomoći, tlo je iznimno suho


Idućih dana najavljuju se oborine, no to, prema Đurokovićevim riječima, neće pomoći da se situacija preko noći “vrati u normalu”.

– To će pomoći vodoopskrbi, pomoći će poljoprivredi, no tlo je iznimno suho, kako u poljima tako i u šumama. Neće biti do ozbiljnijeg dotoka u rijeke pa da se one oporave. Računamo da se i nadalje nastaviti trend iznimno niskih vodostaja, kako na Dravi tako i na Savi, tu smo na nekih 15 do 20 centimetara od povijesnog minimuma u srednjem toku, a Dunav je na 30-ak centimetara, pojašnjava situaciju generalni direktor Hrvatskih voda.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.