Troje znanstvenika osvojilo kinesku Nagradu za znanost budućnosti 2022.

Troje znanstvenika u nedjelju je nagrađeno Nagradom za znanost budućnosti 2022., prvom kineskom nevladinom nagradom za znanost koju su zajednički pokrenule skupine znanstvenika i poduzetnika.

Li Wenhui, profesor sa Sveučilišta Tsinghua, osvojio je nagradu u biološkim znanostima za otkriće receptora virusa hepatitisa B i D, polipeptida kotransporta natrijevog taurokolata. Otkriće bi moglo pomoći u razvoju učinkovitijih lijekova za te bolesti.

Dobitnik nagrade za fizičke znanosti bio je Yang Xueming, istraživač na Kineskoj akademiji znanosti. Razvio je novu generaciju tehnika molekularne zrake s visokom rezolucijom i osjetljivošću za studije dinamike reakcija s razlučnim stanjem, otkrivajući kvantne rezonancije i geometrijske fazne efekte u kemijskim reakcijama.

Ngaiming Mok, profesor na Sveučilištu u Hong Kongu, osvojio je nagradu iz matematike i informatike za razvoj teorije varijanti minimalnih racionalnih tangenti u algebarskoj geometriji radi rješavanja nekoliko dugotrajnih problema i dokazivanje Ax-Schanuelove pretpostavke za Shimurine varijetete.

Cilj nagrade za znanost budućnosti, utemeljene 2016., je potaknuti istraživanja u temeljnoj znanosti. Nagrada se dodjeljuju znanstvenicima koji su postigli značajna istraživačka postignuća na kineskom kopnu, u Hong Kongu, Makau i na Tajvanu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.