Više vrhunskih svjetskih znanstvenika dolazi u kineske gradove prvog reda: izvješće

Tri grada prve razine u Kini, naime Peking, Šangaj i Shenzhen, među prvih su pet gradova u svijetu s najvećim povećanjem broja znanstvenika na visokoj razini u posljednjem desetljeću, navodi se u izvješću.

Izvješće, koje je provelo statističku analizu 20 globalnih centara znanosti i tehnoloških inovacija, objavljeno je u subotu na Pujiang Innovation Forumu 2022. Pokazalo se da su se Peking i Šangaj oblikovali kao globalna središta za vrhunske znanstvenike.

Ukupan broj znanstvenika na visokoj razini u Pekingu, Šangaju, Hong Kongu i Shenzhenu 2021. bio je oko 3,5 puta veći nego 2012. Broj znanstvenika na visokoj razini u Šangaju porastao je za više od 8 000 2021. u usporedbi s 2012., a ukupni broj je dosegao 3,8 puta više nego 2012., navodi se u izvješću.

Izvješće je istaknulo status Šangaja kao međunarodnog središta talenata. Od 2012. do 2021. broj znanstvenika na visokoj razini u Šangaju porastao je s 2940 na 11215, oko 281,46 posto više.

Europski i američki gradovi privlače znanstvenike na visokoj razini iz različitih izvora, što odražava njihovu privlačnost prema globalnim talentima te njihovu otvorenost i inkluzivnost, navodi se u izvješću, dodajući da je potrebno poboljšati raznolikost izvora globalnih talenata u kineskim gradovima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.