Kina podržava NPT unatoč nedavnim rezultatima revizijske konferencije

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će Kina nastaviti braniti Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) usprkos nedavnom razočaravajućim rezultatima revizijske konferencije NPT-a.

Glasnogovornik Zhao Lijian navedeno je rekao na redovnoj tiskovnoj konferenciji, izlažući kinesko mišljenje o rezultatima 10. revizijske konferencije stranaka NPT-a.

“Kina je pokazala duboko žaljenje jer konferencija nije uspjela postići konsenzus, ali je opet dokazala da ugovorni mehanizam ne radi u vakuumu”, rekao je Zhao, dodajući kako konferencija nije bila neuspjeh, iako završni dokument nije dogovoren.

Zhao je ponovio da će Kina i dalje pridržavati puta prema mirnom razvoju i štititi svrhu ugovora te će vjerno ispunjavati sve obveze iz ugovora, čuvati globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost te podržavati miroljubivo korištenje nuklearne energije u zemljama u razvoju .

Kina će, s drugim potpisnicima, nastaviti jačati univerzalnost, autoritet i valjanost ugovora, pružajući više sigurnosti ovom turbulentnom svijetu i dajući stalni doprinos svjetskom miru, rekao je glasnogovornik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.