Susreti odraslih volontera (izviđača-brđana) od 2. do 4. rujna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izviđačka – skautska organizacija je pokret za mlade u kojoj odrasli imaju veoma važnu ulogu jer svojim znanjem, iskustvom i autoritetom omogućavaju ostvarivanje aktivnosti i brinu za odgojne i obrazovne ciljeve cjelokupnog pokreta. Punoljetni članovi izviđačke organizacije i svjetskog skautskog pokreta u cjelini prvenstveno se posvećuju potpori u radu mlađim članovima. Odrasli članovi pomažu provođenje izviđačke-skautske metode u samoorganiziranju i radu mladih voditelja s djecom i mladeži. Kroz nenametljivo i samozatajno podupiranje demokratskih odnosa među mladima pomažu razvoj njihove slobodne i odgovorne svijesti. Naročito važnu ulogu odrasli članovi ostvaruju svojim osobnim i skupnim primjerom rada i življenja, svojim stalnim nastojanjem ka produbljenju saznanja, ka razvijanju estetskih kriterija i vlastitih sposobnosti. Osobni primjer moralnog i poštenog djelovanja, privrženost duhovnoj dimenziji življenja i nepodređivanje slabostima materijalnih iskušenja i poriva, nezamjenjivi su putokaz u odgoju mlade osobe. Odrasli članovi organizacije skrbe i za njen materijalni opstanak i napredak, te za potpunu uklopljenost organizacije u društvenu zajednicu, njenu zakonsku regulativu i norme ponašanja.

Ponikavši uglavnom iz same organizacije, ali i kada se priključuju u zreloj dobi, odrasle uz izviđačku organizaciju veže ljubav prema odgojnom radu s djecom i mladeži i opredjeljenje za aktivan odnos prema prirodi, posebno kroz nastojanja za njezino očuvanje i čistoću. Kroz svoje aktivnosti odrasli članovi organizacije ispunjavaju i svoj individualni interes i ljudsku potrebu za afirmativnim radom u svojoj ljudskoj zajednici. U Savezu izviđača Hrvatske, kao krovnoj organizaciji izviđača u našoj zemlji, odrasli članovi – izviđački veterani nose jedinstveni naziv: «brđani». Odrasli članovi – brđani svoje angažiranje provode dragovoljno, u svoje slobodno vrijeme, pri čemu koriste vlastita znanja, vještine i iskustvo te tako čine jedinstveni korpus izviđačkih volontera koji na razini godine u Savezu izviđača Hrvatske ostvaruje preko pola milijuna volonterskih sati.

Brđani, kao odrasli članovi, redovito i sudjeluju u organizaciji i realizaciji aktivnosti namijenjenih djeci i mladeži. Pored ovih cjelogodišnjih aktivnosti, Savez izviđača Hrvatske organizira i godišnje susrete svojih odraslih volontera – brđana na kojima se, pod motom: «MLADI NAS TREBAJU», tijekom trodnevnog druženja i razmjene iskustava stječu i produbljuju nova znanja potrebna za ostvarivanje programa izviđačke organizacije, prvenstveno kroz podršku mladima. Tradicija ovih susreta susreta započela je 2003. godine u Fužinama, i traje kontinuirano s jednim prekidom (nisu održani 2020.godine, zbog pandemije).

Ovogodišnji Susreti odraslih volontera (brđana) Saveza izviđača Hrvatske održati će se u Osječkoj-baranjskoj županiji od 2. do 4. rujna ove godine, na području Đakovštine, uz potporu Grada Đakova, Općine Levanjska Varoš i Osječko-baranjske županije, a u organizaciji Saveza izviđača Osječko-baranjske županije.

Programske aktivnosti Susreta započinju 2. rujna okupljanjem sudionika u Levanjskoj Varoši i prigodnim kulturno-zabavnim programom u večernjim satima.

Svečanost otvaranja održati će se slijedećeg dana, u subotu 3. rujna s početkom u 9.3o sati u Đakovačkoj Breznici. Nakon toga sudionici kreću u obilazak Đakovštine sa zadržavanjima u Pačju, Boroviku, Mandićevcu, Drenju, Gašincima, Trnavi i Ovčari. U svim ovim mjestima biti će na kontrolnim točkama organizirane radionice sa sadržajima vezanim uz stjecanje novih znanja i vještina potrebnih za rad s mladim izviđačima, te upoznavanje s prirodnim , kulturno-povijesnim i gospodarskim značajkama lokalne zajednice. U večernjim satima je u Đakovačkoj Breznici planiran kulturno-umjetnički i zabavni program s gastro prezentacijom u kojoj sudjeluju svi sudionici s gastro ponudom karakterističnom za kraj iz kojeg dolaze. Tako će, primjerice, izviđači iz Osijeka prezentirati kuhanje „fiš“ paprikaša i pečenje šarana u rašljama, a đakovčani pripremaju prezentaciju „svinjokolje“ s topljenjem čvaraka.

Susreti završavaju u nedjelju, 4. rujna u Đakovu gdje će sudionici stići iz Levanjske Varoši u organiziranoj koloni. Nakon obilaska kulturno-povijesnih i turističkih znamenitosti Đakova, posebice katedrale i Državne ergele lipinaca, slijedi svečanost zatvaranja susreta u 12.3o sati na trgu ispred katedrale. Uz prigodno obraćanje gradonačelnika Grada Đakova, sudionicima će biti dodijeljena odgovarajuća priznanja za sudjelovanje i postignute rezultate u provedbi programskih sadržaja Susreta.

Organizator očekuje odaziv između 100 i 150 sudionika iz cijele Republike Hrvatske. Povjerenje koje je ukazano izvršnom organizatoru predstavlja i obvezu da Susreti budu jednako ili bolje organizirani i sadržajno osmišljeni od prethodnih. Ovom prilikom treba istaknuti da realizacijom ove manifestacije izviđači daju svoj doprinos ostvarivanju i unapređivanju djelovanja vlastite, nadasve korisne organizacije, ali neizravno i promicanju vrijednosti i potencijala Grada Đakova, Općine Levanjska Varoš, Đakovštine i Osječko-baranjske županije s kojima će se svakako upoznati svi sudionici. Bit će to također i prigoda da izviđački veterani svojim prisustvovanjem i trodnevnim aktivnostima pomognu i doprinesu popularizaciji djelovanja izviđačke organizacije u lokalnoj zajednici.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.