Objavljeni rezultati prvog kineskog satelita za promatranje Sunca

Kina je objavila rezultate svog prvog satelita za promatranje Sunca nazvanog “Xihe”, s unaprjeđenjima u provjeri tehnologije i podacima podijeljenim s međunarodnom zajednicom.

Satelit je, otkako je lansiran u orbitu sinkronu Sunca kilometrima iznad Zemlje u listopadu 2021., snimio prvu na svijetu H-alfa ultrapreciznu spektralnu skeniranu sliku, nakon promatranja gotovo 100 aktivnosti sunčevih eksplozija.

“Snimka je poput dubokog CT skeniranja cijelog Sunca. Cilj joj je pronaći fizikalne zakone sunčeve atmosfere i solarnih aktivnosti”, rekao je Ding Mingde, glavni znanstvenik satelita za promatranje Sunca Xihe. “To će nam pomoći u sprječavanju štete koju bi nam solarne aktivnosti mogle donijeti.”

Satelit je ostvario dva ključna proboja u “ultra-preciznosti” i “super stabilnosti”, rekao je Chen Jianxin, generalni direktor satelita Xihe. “Povećani su za jedan do dva reda veličine u usporedbi s bilo kojim satelitom koji sada koristimo. To znači bolje okruženje za nosivost kamere, koja omogućuje bolje slike.”

Rezultati sondiranja također su otvoreni znanstvenicima iz cijelog svijeta i mogu se preuzeti sa službene internetske stranice.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.