Kina o OHCHR-ovom izvješću o Xinjiangu: Nema potporu glavnine međunarodne zajednice

Kina je u četvrtak odbacila izvješće UN-ovog Ureda za ljudska prava o Xinjiangu, ponavljajući da se njegovom izdavanju usprotivilo gotovo stotinu zemalja te da ne predstavlja stajalište glavnine međunarodne zajednice.

Ured visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR, eng, Office of the High Commissioner for Human Rights), ne obazirući se na službeni prosvjed Kine, objavio je u srijedu takozvanu “procjenu” o Autonomnoj regiji Ujgura Xinjiang.

Kao odgovor, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je dnevnoj tiskovnoj konferenciji da su izvješće isplanirale Sjedinjene Američke Države i još nekoliko anti-kineskih snaga na Zapadu.

“To je potpuno nezakonito i nevaljano”, rekao je Wang. “Izvješće je gomila dezinformacija, politički alat kojim se Zapad koristi kako bi provodio strategiju korištenja Xinjianga za kontrolu Kine.”

Više od 60 zemalja poslalo je zajedničko pismo OHCHR-u kako bi jasno dalo do znanja da se protive objavljivanju ovog lažnog izvješća, rekao je Wang, dodajući kako je gotovo 100 nevladinih organizacija učinilo isto.

“Ovo je glavnina međunarodne zajednice”, rekao je Wang, dodajući da su nepopularni politički pokušaji Zapada protiv Xinjianga osuđeni na propast.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.