Kineski astronauti iz Shenzhoua-14 dovršili prve aktivnosti izvan modula

Kineski astronauti Chen Dong i Liu Yang završili su aktivnosti izvan modula i vratili se u laboratorijski modul Wentian svemirske postaje, priopćila je rano u petak Kineska svemirska agencija za operacije s ljudskom posadom.

Ovo je bio prvi put da su kineski astronauti koristili Wentianovu kabinu zračne komore, potpomognutu malom mehaničkom rukom, za izvođenje aktivnosti izvan modula, priopćila je agencija, koji je misiju izvedenu u petak proglasila potpunim uspjehom.

Par se vratio u laboratorijski modul u 0:33 ujutro (po pekinškom vremenu), nakon otprilike šest sati svemirske šetnje, priopćila je agencija.

Pod koordinacijom između svemira i Zemlje te s astronautom Cai Xuzheom unutar laboratorijskog modula, par je dovršio niz zadataka, uključujući instalaciju proširene pumpe laboratorijskog modula Wentian, podizanje panoramske kamere laboratorijskog modula te provjeru sposobnosti samostalnog prijenosa i hitnog povratka u letjelicu.

Tijekom svemirske šetnje testirali su i sposobnost suradnje između astronauta i male mehaničke ruke te funkciju i izvedbu Wentianove kabine zračne komore i prateće opreme povezane s aktivnostima izvan broda, rekli su iz agencije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.