Studija uzorka koji je donijela Chang’e-5 otkriva stvaranje nanofaznog željeza na Mjesecu

Proučavajući lunarno tlo koje je donijela kineska sonda Chang’e-5, istraživači su pronašli pouzdane dokaze o disproporcionalnom porijeklu nanofaznog željeza na Mjesecu, prema studiji objavljenoj u četvrtak u Nature Astronomy.

Recenziranu studiju proveli su Institut za geokemiju Kineske akademije znanosti i Sveučilište znanosti i tehnologije Kunming.

Istraživači su izmjerili valentna stanja željeza u mikrokraterima na uzorku i otkrili prisutnost nanofaznog željeza i povezanog Fe3+. Kemijski sastav zaostalog udarnog elementa sugerirao je da je nastao sekundarnim udarom male brzine na mjesečev anortit.

Istraživači su u studiji rekli da, budući da su cijelim procesom dominirali impaktni događaji bez doprinosa solarnog vjetra, ova otkrića ih informiraju o vremenskim mehanizmima u regijama ili tijelima koja nemaju snažnu komponentu solarnog vjetra, kao što su trajno zasjenjena područja ili tijela vanjskog Sunčevog sustava.

Sonda Chang’e-5 vratila se na Zemlju 17. prosinca 2020., nakon što je pokupila 1731 gram lunarnih uzoraka, uglavnom kamenja i tla s Mjesečeve površine.

Uzorci su pomogli istraživačima da bolje razumiju kako zemljopisna širina utječe na svemirske vremenske uvjete na Mjesecu, prema Kineskoj akademiji znanosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.