Zemlje RCEP-a na Sajmu uslužnih djelatnosti aktivno rade, očekujući proširenje suradnje s Kinom u tom sektoru

Ove godine „Regionalno sveobuhvatno gospodarsko partnerstvo“(Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) službeno stupa na snagu. Prema tom sporazumu, u Kini postoje 22 nova organa s otvorenim uslužnim djelatnosti na osnovu nekadašnjih 37 organa, što predstavlja još veću otvorenost Kine. Na Kineskom međunarodnom sajmu uslužnih djelatnosti 2022., brojne zemlje u okviru RCEP-a su postavile svoje tematske štandove.

Foto: VCG

Foto: VCG

Na štandu nacionalnog paviljona Tajlanda tako su se našle post-produkcija filmova i televizijskih serija, elektroničke igre i drugih digitalni sadržaji koji su uzeli glavni dio. Osim toga, službena platforma elektroničkih poslova Tajlanda i certifikacijska markica „Thai SELECT“ su važan sadržaj koji Tajland želi promovirati na Sajmu. Kako je otkrila gospođa Jeeranun Hirunyasumlith, poslovni konzul Trgovinskog odsjeka Generalnog konzulata Kraljevine Tajlanda u Šangaju: “Imamo službenu B2B platformu, a u Kini imamo i B2C platformu namijenjenu potrošačima. Istovremeno bismo željeli kineskim potrošačima predstaviti certifikacijsku markicu ‘Thai SELECT’, jer su restorani i raznovrsna hrana s ovom markicom pravi tajlandski ukus. Trenutno je u kontinentalnom dijelu Kine oko 80 tajlandskih restorana dobilo taj certifikat.“
Ove godine se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Južne Koreje, koja je također na Sajmu uslužnih djelatnosti izlagala svoju kulturu, tehnologiju i dostignuća iz drugih sektora. U paviljonu Južne Koreje, posjetitelji će se moći fotografirati u njihovoj narodnoj nošnji zajedno s njihovim crtanim lutkama. Pok-Keun Yuh, gospodarski ministar-savjetnik Veleposlanstva Južne Koreje u Kini smatra da su Južna Koreja i Kina važni trgovinski partneri koji su, zahvaljujući stupanju RCEP-a na snagu, dobili širi prostor za produbljivanje gospodarske i trgovinske suradnje. Dvije zemlje su pokrenule pregovore druge faze oko sporazuma o slobodnoj trgovini očekujući daljnji napredak u smislu uslužnih djelatnosti i investicija.

Foto: VCG

Foto: VCG

See Chee Kong, glavni predstavnik Ministarstva za međunarodnu trgovinu i industriju Malezije u Kini je naveo kako zahvaljujući stupanju RCEP-a na snagu 18. ožujka ove godine u Maleziji, trgovinska i investicijska suradnja za uzajamnu korist između Malezije i Kine je još više ojačana, čime je poduzećima i građanima dviju zemalja donijela više koristi: “u prvih 7 mjeseci ove godine, trgovinski obujam između Malezije i Kine je dostigao 114,5 milijardi američkih dolara, sa stopom rasta 20,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Predviđa se da će, uz doprinos RCEP-a, robna i uslužna trgovina između Malezije i Kine u doglednoj budućnosti postići još bolji napredak.“
Baš kao što je istaknuo Sheng Qiuping, zamjenik ministra za trgovinu Kine, službeno stupanje RECP-a na snagu je prikazalo veću otvorenost Kine, i Kina će dobro iskoristiti prilike i mogućnosti donesene od RECP-a, i to tako da će proširiti omjer uslužnih djelatnosti sa zemljama u okviru tog sporazuma.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.