Izvješće: SAD hakirale Kinu 10 000 puta i ukrale 140 GB vrijednih podataka

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) izvela je više od 10 000 kibernetičkih napada na Kinu posljednjih godina te se sumnja da je ukrala 140 gigabajta vrijednih podataka, navedeno je u zajedničkom izvješću o istrazi koje su u ponedjeljak objavili kineski Nacionalni centar za hitne reakcije na računalne viruse i tvrtka za internetsku sigurnost Qihoo 360 Technology.

Istraga je pokrenuta nakon što je Politehničko sveučilište sjeverozapada, vodeće kinesko sveučilište u zrakoplovstvu, izvijestilo da je hakirano u travnju. Istražitelji su kibernetičke napade pratili sve do Ureda za prilagođene pristupne operacije NSA-e.

“Politehničko sveučilište sjeverozapada se našlo na meti jer tamo rade mnogi vrhunski stručnjaci u zemlji”, rekao je Jin Qi, zamjenik načelnika lokalnog policijskog ureda, za Kinesku medijsku grupu. “Tamo se provode mnogi istraživački projekti na nacionalnoj razini.”

Utvrđeno je kako je kibernetičke napade izravno pokrenulo ukupno 13 osoba, s više od 60 potpisanih ugovora za pokrivanje zlonamjernih aktivnosti.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na nalaze. Glasnogovornica Mao Ning rekla je novinarima da Kina oštro osuđuje takve aktivnosti, dodajući kako bi SAD trebale smjesta zaustaviti kibernetičke napade.

“Kina želi surađivati s međunarodnom zajednicom kako bi mreža bila sigurna”, rekla je u ponedjeljak tijekom redovite tiskovne konferencije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.