Kako je Sajam uslužnih djelatnosti osvojio još više prijateljstva i partnerstva

Posjetitelji su probali vino koje je pripremio robot „barmen“, igrali su se kao golman s VR naočalama, postali su vizualni čovjek uz pomoć digitalne tehnologije… Kineski sajam uslužnih djelatnosti 2022. je od 5. rujna zatvoren, ali ostali su nezaboravan dojam posjetitelja i izlagača tehnologija „iz budućnosti“, kao i vitalne poslovne prilike globalnim poduzećima.
Ovogodišnji šestodnevni Sajam je privukao 507 poduzeća iz TOP 500 svijeta i glavnih poduzeća različitih sektora da izlože u stvarnosti, dok su Ujedinjeni arapski emirati, Švicarska, Italija – odnosno čak 10 zemalja – po prvi put sudjelovali na Sajmu u ime svojih država. Prema primarnoj statistici, na ovogodišnjem Sajmu je ukupno bilo izloženo čak 1339 proizvoda iz raznih sektora, među kojima su i 173 inovativna proizvoda koja su  iskoristila Sajam kao platformu za svoje premijerno pokazivanje, što je rekordnih 34 proizvoda više nego prošle godine.

Foto: VCG

Foto: VCG

Ove godine, „zelena tehnologija“ je privlačila najviše pozornosti. Od zelenih financija i zelenih putovanja, do velikih uređaja značajnih za razvoj država pa čak i nekih tankih papira, svugdje se prikazivala svijest za uštedu energije i nisku emisiju ugljika. Prema procjeni dotičnih organa, radi realizacije ciljeva postavljenih u „Pariškom sporazumu“ za kontrolu globalne emisije stakleničkih plinova, cijeli svijet treba uložiti više od 1000 bilijuna američkih dolara, čime je donesena dragocjena razvojna mogućnost za djelatnost nove energije, uštedu energetike i zaštitu ekologije.
Ove je točno deseta godina održavanja Sajma. Zadnjih 10 godina, broj partnera uslužne trgovine Kine premašio je 200 zemalja i regija. Unatoč kontratoku globalizacije i čestim regionalnim sukobima, Sajam uslužnih djelatnosti je mogao proširiti „krug prijatelja“ ne samo zahvaljujući jakoj privlačnosti kineskog tržišta, već i zbog toga što je Sajam važan pokazatelj kako Kina širi otvorenost prema svijetu, produbljuje suradnju i vodi inovaciju, i na takav način je Sajam prikazao odlučnost Kine da se zalaže za gospodarsku globalizaciju, a to je upravo najpotrebnije današnjem svijetu.

Foto: VCG

Foto: VCG

Prema podacima objavljenim od strane kineskih vladinih organa, proteklih 10 godina uvoz i izvoz uslužne trgovine prosječno su godišnje rasli za 6,1%, odnosno 3,1 postotnu točku više nego što je bila prosječna stopa rasta svijeta. Omjer uslužne trgovine Kine se 8 godina uzastopno nalazio na 2. mjestu svijeta, a akumulativni uvoz uslužne trgovine je preskočio 4 bilijuna dolara. Prošlog kolovoza je kinesko Ministarstvo za trgovinu proglasilo brojne mjere, uključujući provođenje nacionalnog negativnog popisa o prekograničnoj uslužnoj trgovini, proširenje uvoza i izvoza zelenih tehnologija s niskom emisijom ugljika i gradnju nacionalne inovativne demonstrativne zone za razvoj uslužne trgovine itd.
Nakon zatvaranja Sajma uslužnih djelatnosti, postignuti rezultati donijeti će korist cijelom svijetu. Uz neprestano visokokvalitetno otvaranje Kine prema svijetu, dolazi još više mogućnosti razvoja ispred raznih zemalja, koje će svjedočiti kako Kina nadograđuje globalnu uslužnu trgovinu i doprinosi gospodarskom oporavku svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.