Preporuke za cijepljenje protiv COVID-a

U preporukama se navodi među ostalim da se primarno cijepljenje protiv COVID-19 preporučuje svima koji nemaju kontraindikacije za cijepljenje.

Docjepljivanje se preporučuje budući da ima sve više dokaza o slabljenju zaštite od infekcije nakon primitka primarne sheme cijepljenja, neovisno o vrsti primijenjenog cjepiva. Osim toga slabljenje zaštite od infekcije uočeno je u svim dobnim skupinama, a ima i sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite. Dodatan argument docjepljivanju je pojava novih varijanti virusa kao što je Omicron varijanta koja u Hrvatskoj cirkulira od kraja 2021. godine kao i kasnija pojava njezinih visokozaraznih podvarijanti.

Navodi se i da osobe koje su preboljele a nisu primarno cijepljene, najprije trebaju primiti primarno cijepljenje. Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo).

U Hrvatsku stiže 187.000 doza Pfizerova i 57.000 doza Modernina cjepiva koja djeluju protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1. Cjepiva se ovaj tjedan distribuiraju u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja, a građanima će biti dostupna idući tjedan.

Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili. Epidemiolozi preporčuju cijepljenje svima koji su stariji od 60 godina, svima koji imaju kronične bolesti. Upozoravaju kako je i mala procijepljenosti djece.

U Hrvatskoj je od COVID-a umrla 16.761 osoba. Cijepljeno je 59,60 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,88 posto odraslog stanovništva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.