Kineski izaslanik ponovio zabrinutost zbog prijenosa nuklearnog materijala povezanog s AUKUS-om

Kineski izaslanik u ponedjeljak je ponovio zabrinutost zbog prijenosa materijala za nuklearno oružje uključenog u AUKUS, trilateralni pakt između Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i Australije, pozivajući te tri zemlje da ga napuste zbog rizika od širenja nuklearnog oružja.

Wang Qun, stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim narodima u Beču, navedeno je rekao nakon sastanka Upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA-a, eng. International Atomic Energy Agency) na kojem je konsenzusom odlučeno o uvođenju službene točke dnevnog reda o “Prijenosu nuklearnih materijala u kontekstu AUKUS-a i njegovih zaštitnih mjera u svim aspektima prema NPT-u (Ugovor o neširenju nuklearnog oružja)” na prijedlog Kine.

Ovaj je potez “spriječio pokušaje određenih zemalja da otmu sastanak Upravnog odbora IAEA-e”, rekao je Wang, dodajući kako je to četvrti put zaredom da je pitanje AUKUS-a uključeno u službeni dnevni red tromjesečnog sastanka Upravnog odbora agencije, što odražava zabrinutost međunarodne zajednice oko prijenos materijala za nuklearno oružje uključen u sporazum.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.