UN-ovo izvješće razotkriva negativne učinke rasizma na pravo na razvoj

Skupina stručnjaka Ujedinjenih naroda (UN) u petak je predstavila tematsko izvješće u kojem se otkrivaju negativni učinci rasizma i rasne diskriminacije na pravo na razvoj, pozivajući međunarodnu zajednicu da spriječi rasizam u svim oblicima i bori se protiv nejednakosti.

Mihir Kanade, predsjedavajući izvjestitelj Ekspertnog mehanizma UN-a za pravo na razvoj, predstavio je izvješće na 51. sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava. Rekao je da se stručnjaci nadaju da će izvješće pomoći u rješavanju problema rasne diskriminacije i prepreka koje ona postavlja društvenom i gospodarskom razvoju diljem svijeta.

Kanade je rekao da su rasizam i rasna diskriminacija među najvećim preprekama ostvarivanju prava na razvoj, a pravo na razvoj i pitanje rasizma dva su od najzanemarenijih područja zagovaranja ljudskih prava.

Prema studijama prikazanim u izvješću, u Britaniji su žene i muškarci afričkog podrijetla imali 4,3 odnosno 4,2 puta veću vjerojatnost da će umrijeti od COVID-19 nego njihovi bijeli kolege.

“Međunarodna zajednica je pozvana da ponovno potvrdi svoju predanost univerzalnim ljudskim pravima i zajedničkim vrijednostima koje jamče jednakost i dostojanstvo za sve unutar i izvan okvira prava na razvoj”, dodaje se.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.