Kina: SAD bi trebale prestati biti najveći pokretač ratova na svijetu

SAD bi trebale prestati biti najveći pokretač ratova na svijetu, rekao je u utorak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Navedeno je rekao reagirajući na to što su SAD pokrenule 251 vojnu intervenciju od 1991. i 469 od 1798., navedeno je u članku američkog novinara Benjamina Nortona koji citira podatke Kongresne istraživačke službe, institucije američke vlade koja prikuplja informacije u ime Kongresa.

Iz SAD su u više navrata tvrdili kako poštuju i podupiru “međunarodni sustav temeljen na pravilima”, ali podaci koje je objavio Kongres SAD-a u potpunosti odražavaju ratobornu prirodu i hegemonijske prizvuke “američkih pravila”, rekao je Wang.

SAD nisi bile u ratu samo 16 godina u svojih 240 i više godina povijesti, istaknuo je, dodajući kako su nakon Hladnog rata SAD pokretale vojne operacije sedam puta češće nego prije.

Umjesto da se predstavlja kao branitelj takozvanih pravila i reda i napadaju, optužuju i blate druge, SAD trebaju ozbiljno razmisliti o svom ratnom ponašanju i stalnom uplitanju u tuđe unutarnje poslove, dodao je Wang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.