Wang Yi: Kina će surađivati sa Vijećem za suradnju u Zaljevu radi zaštite interesa zemalja u razvoju

Kina je spremna surađivati s članicama Vijeća za suradnju u Zaljevu radi zaštite zajedničkih interesa zemalja u razvoju, rekao je u ponedjeljak kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang je navedeno obećao tijekom sastanka s glavnim tajnikom vijeća  Najefom Falahom Mubarakom Al-Hadžrafom i ministrima iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Bahreina, kao i predstavnicima Katara i Omana na marginama 77. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Kina cijeni potporu Vijeća za suradnju u Zaljevu pravdi u pitanjima koja se odnose na kinesku regiju Tajvan, Xinjiang, Hong Kong i ljudska prava, kao i razumijevanje legitimnih zahtjeva Kine, rekao je Wang.

Dodao je kako će Kina nastaviti čvrsto podupirati zemlje vijeća u očuvanju suvereniteta, neovisnosti, sigurnosti i stabilnosti, u promicanju procesa integracije te se protiviti bilo kakvom vanjskom uplitanju u njihove unutarnje poslove.

Iz Vijeća za suradnju u Zaljevu su rekli da vijeće čvrsto pridržava politiku jedne Kine, kao i Kinu u očuvanju nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Obje su strane izrazile nadu u osiguravanje prehrambene i energetske sigurnosti, kao i stabilizaciju opskrbnih lanaca te su se složile da će što prije postići sporazum o slobodnoj trgovini i surađivati na drugim globalnim izazovima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.